Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
1. TRX Boot Camp, Balatonfüred
Legfrissebb blog bejegyzések
Főoldal, Blog, Aerob fittség tesztelése

Aerob fittség tesztelése

2013.02.01. 14:22 - Kiss Anita

 

Én még a régi, jól bevált F11-es órát használom, amely a szív-és keringési rendszeri fittség kategorizálását az OwnIndex segítségével végzi. Lényegében a tesztelés során kapott index a velünk azonos életkorú és nemű személyekhez képest értékeli jelenlegi állapotunkat. A kategóriákat anno 9 országban, az egészséges felnőttek maximális oxigénfelvevő kapacitását tesztelve alakították ki.

pulzusmeres

Az OwnIndex értéke megegyezik a relatív VO2max-szal (azaz a maximális oxigenfelvevő képességgel), ami az aerob (azaz kardiovaszkuláris) fittség alapvető mérőszáma.
A VO2max az a maximális fokozat, amelyen - a lehető legnagyobb mértékű fizikai erőkifejtés közben - testünk oxigént tud felhasználni. Ez az érték közvetlenül arányos a szív vérkeringési kapacitásával. Mértékegysége: l/perc, relatív VO2max esetén pedig ml/kg/perc.

 

Minél jobb az aerob fittségünk, annál erősebb a szívünk és annál hatékonyabb munkavégzésre képes. Az állóképességünket leghatékonyabban a nagy izomcsoportokat igénybe vevó mozgásformák fejlesztik, mint például a FUTÁS! :-), gyaloglás, kerékpározás, úszás, evezés, stb. (Az állóképességgel kapcsolatos egyéb tudnivalókról - kicsit más témában - most készül egy másik irományom, így ennél részletesebben ebbe itt nem mennék bele. Egy korábbi cikkem is érintette már a kardio kérdését, amit ajánlok figyelmetekbe.)


Az OwnIndexet az alábbi értékek függvényében kapjuk meg:
- a nemünk
- a testmagasságunk

- a testsúlyunk
- az általunk megadott fizikai aktivitási szint
- a nyugalmi pulzusszámunk
- a szívfrekvencia-változékonyságunk.

A teszt végrehajtása a gyakorlatban végtelenül egyszerű és kényelmes, "csupán" a jó teszteredményig vezető út hosszú és fárasztó. :-)
A POLAR útmutatója szerint a tesztelés megkezdése előtt 1-3 percig csak feküdjünk és relaxáljunk. (Na, ez az, ami nekem nem fért bele az időmbe. :-) Örültem, hogy a teszt időtartama alatt, vagyis 5 percig egy rajzfilm lekötötte a Fiacskám figyelmét, így nem ugrált a fejemen, amíg én próbáltam a földön fekve ellazulni :-).
A teszt végrehajtása 3-5 percet vesz igénybe, amely alatt mozdulatlanul, szótlanul, ellazultan fekszünk. A művelet végére az óránk egy hangjelzéssel figyelmeztet bennünket és kis kijelzőjére kiírja az aktuális Ownindexünket, a fittségi besorolásunkat és a jelenlegi dátumot.


A tesztelésnek természetesen akkor van igazán értelme, ha legalább havonta tudjuk ellenőrizni a fejlődési irányunkat és ehhez tudjuk igazítani az edzéstervünket.


Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!