Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
1. TRX Boot Camp, Balatonfüred
A hónap témája
Főoldal, A hónap témája, Szeptember: A jógáról

Szeptember: A jógáról

2010.09.20. 13:00 - Kiss Anita

A jóga nemcsak a tengerentúlon éli reneszánszát évek óta - ahol már a sztárok is ebben a mozgásformában, életfilozófiában keresik a testi és  szellemi felfrissülést -, hanem hazánkban is tömegeket hódít. Ezt bizonyítja, hogy gomba módra szaporodnak a jógastúdiók, valamint a nagyobb fitneszekben is fellelhetők az ilyen óratípusok. Sok esemény is szerveződik a jóga köré, lásd a nemrégiben megrendezett Jógafesztivált vagy a 2010. november 13-án megrendezésre kerülő AVON Test és Lélek Napot. Gondoltam, ha már ennyire körülvesz minket ez a téma, jó lenne kicsit mélyebbre ásni, miről is szól az egész.


A jóga segítségével visszatalálhatunk önmagunkhoz, harmóniát alakíthatunk ki az életünkben a testi és lelki egyensúlyunk visszaállításával. Megismerhetjük és ki is terjeszthetjük határainkat, aminek az élet minden területén hasznát vehetjük.
Hogy tulajdonképpen mit jelent a jóga kifejezés, azt elég nehéz konkrétan meghatározni, mivel  több, mint 5000 éves gyökerei vannak,  maga a szó pedig 2500 évvel ezelőtt jelent meg. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a különböző irányzatok művelői is másként definiálják, attól függően, melyik "összetevőjére" helyezik a hangsúlyt. Tudatitányításként is meghatározható, de a "lélek lecsendesítése" kifejezést is alkalmazzák rá, van aki elsősorban  komoly testedzési módszerként tekint rá, mások életfiozófiaként fogják fel, egyfajta élettréning is, amellyel önmagunkat formálhatjuk. Természetesen ezek közül mindegyik értelmezés helyes és ebből is látszik, milyen komplex rendszerről van szó. A jóga szó egyébként szanszkrit eredetű és az alábbi jelentésekkel bír: összekötni, egyesíteni, csatlakoztatni, valamint a gondolatok koncentrálását, a mély meditációt is jelenti.


Számomra az a szimpatikus a jógában, hogy különböző szinteken is megvalósítható. A "lélek csendje" nehezen megfogható célkitűzés sok ember számára, sokkal konkrétabb feladat, amikor egy pozíció tökéletes kivitelezésére törekszünk. A gyakorlatok végrehajtásához elengedhetetlen a koncentráció és a megfelelő légzéstechnika alkalmazása, amelyek segítségével a belső béke felé közelíthetünk. A jógázás közben csak az adott pillanat és a megoldandó feladat létezik a számunkra, amely segít a testi-, lelki felfrissülésben, a stressz feloldásában. A jóga fogalmához minden olyan dolog hozzájárulhat, ami az egység és a teljesség érzését nyújta számunkra. Minden gyakorlat, amely segítségével megtaláljuk énünk központját, hozzájárulhat ahhoz, hogy megtaláljuk a belső egyensúlyunkat, kiküszöböljük a stresszhelyzeteket és ezt később a mindennapokra is kiterjesszük.


A Jóga-szutra (az első jógával kapcsolatos szöveg) szerint a jógának 8 alapelve van van:


- JÁMA: erkölcsi szabályrendszer, amely a cselekedet, a kommunikáció és a gondolkodás kontrollálását jelenti
- NIJAMA: törvényt jelent, amely az egyéni cselekedetekben megnyilvánuló fegyelmre tanít
- ÁSZANÁK: a jóga pozíciók tartoznak ide, amelyek eredeti célja a test megtisztítása és felkészítése az órákon át tartó meditációra
- PRÁNÁJAMA: a légzés ellenőrzése és irányítása
- PRATJAHARA: az érzékszervek lezárása a külső ingerek elől
- DHARANA: a tudat összpontosításának képessége
- DHJANA: a meditáció
- SZAMADHI: a megvilágosodás állapota


A jógagyakoratok (ászanák) erősítik a test gyengülésre hajlamos izmait, nyújtják a rövidülésre hajlamos izmokat, növelik az ízületi mozgásterjedelmet, javítják az állóképességet. Az ászanák nemcsak a test fizikai mozgásterét tágítják ki, hanem a lélekét is. Nincs tökéletes póz, mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelő egészségfejlesztő módszert az egyes testtartások végrehajtásához. Folyamatosan, rendszeresen és türelmesen végrehajtva a gyakorlatokat rendíkvüli fejlődésnek lehetünk tanúi. A pozíciók kulcsa az egyenletes, helyes légzés, amely segít megnyugtatni a testet és a lelket egyaránt, segít a fókusz megtalálásában és megtartásában.


A jóga hatásai:

- javul a közérzet
- nő az izmok ereje
- javul a testtartás
- nő a hajlékonyság
- javul a koncentrálóképesség
- fokozódik a tudatosság
- oldódnak a testi és lelki feszültségek
- enyhíti számos betegség negatív hatásait. Sikerrel alkalmazható magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma és más légzőrendszeri problémák, alvászavar, emésztőrendszeri rendellenességek, hát- és gerinc problémák, valamint depresszió és migrén esetén.


A jóga "fajtái"


- Bhakti-jóga: a jóga vallásos fajtája, mely középpontjában valamely isten és/vagy spirituális vezető áll. A szeretetteljes, érzelmes természetűeknek ajánlott.
- Hatha-jóga: a jóga azon változata, mely a kitartó erőfeszítés fontosságát hangsúlyozza, legfőbb célja a test és ennek nyomán a lélek megtisztítása, az egyensúly megteremtése. Azok számára ideális, akik egészségük megőrzését és edzettséget várnak a jógától.
- Dzsapa (Mantra)-jóga: valamely szótag, szó vagy mondat ismételgetésén alapul. Azoknak való, akik szeretnének kivonulni a mindennapok zajos forgatagából és érzékenyek a hangrezgésekre.
- Dzsnana-jóga: követői önmaguk megfigyelésével haladnak előre a bölcsesség felé vezető úton. Azoknak az elemző típusú embereknek való, akik szívesen foglalkoznak filozófiai kérdésekkel.
- Karma-jóga: az önzetlen szolgálat útja. Azoknak ajánlott, akik embertársaikat akarják szolgálni, mások hasznára szeretnének lenni.
- Laja-jóga: ez a jóga speciális, csakrákra irányuló gyakorlatokat foglal magába. Az energiaközpontok működésének elősegítése a célja.
- Tantra-jóga: elsősorban a lemondásra, az önmegtagadásra, a rituálékra, a meditációra és a miszticizmusra épül.


A fentiekből is látszik, hogy amit egy nyugati ember a jógáról tudni vél, az valójában a hatha-jógát jelenti. A hathat jóga alatt azokat az irányzatokat értjük, amelyek a testgyakorlás útján közelítik meg a jóga végső célját.

Ilyen irányzatok:
- Astanga vinyásza-jóga: élénk és dinamikus mozgásvégrehajtás jellemzi. Erős, rugalmas test, tiszta tudat, sok energia elérésére alkalmas.
- Ijengar-jóga: a testtartások nagyon precíz végrehajtására helyezi a hangsúlyt.
- Szatjánada-jóga: alapvetően holisztikus megközelítésű irányzat, az éntudat fejlesztésére koncentrál.
- Kundalini-jóga: erősen spirituális jellegű jógairányzat. Azoknak való, akik hajlanak a meditációra és a magasabb tudatformák elérését tartják elérendő céljuknak.
- Vinijóga: terápiás célra alkalmas. Egyéni megközelítésű, mivel személyre szabott gyakorlatokat ír elő, a konzultációt követően.
- Bikram-jóga: legfőbb különlegessége, hogy a jógahelység hőmérsékletét 36-40 fokra melegítik fel. A fokozott izzadással több méreganyag távozik a szervezetből, illetve a nyújtások során sokkal hatékonyabb eredmények érhetők el.
- Szivananda-jóga: ideális megoldás azok számára, akik a jóga testi és szellemi oldala iránt egyaránt érdeklődnek.

Ebből is látható, hogy milyen szerteágazó ez a "téma", és sokkal több van benne, mint amit mi európai emberek elsőre gondolnánk. Természetesen én is csak egy ízelítőt akartam/tudtam adni belőle, hogy kedvet csináljak a jógához, bőven lenne még miről írni. Mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki ezt a mozgásformát is és majd egyénileg eldönti, mit hoz ki belőle és mennyire mélyen ássa bele magát.

Források:
Christina Brown: Jógabiblia, Alexandra kiadó
http://drimmun.com/terapiak/joga.html
http://www.jogakozpont.hu/joga/joga_altalaban.html
http://www.satyananda.hu/index.php?page=ajoga

 

Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!