Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
Flowin
A hónap témája
Főoldal, A hónap témája, Október: A szűrővizsgálatok fontosságáról

Október: A szűrővizsgálatok fontosságáról

2010.10.13. 10:58 - Kiss Anita

Nemrégen kilátogattam egy Egészségnapra, amely kezdeményezés nagyon megtetszett. A sokféle program mellett ingyenes szűrővizsgálatokon lehetett részt venni a különböző helyszíneken. Jó volt látni a sok résztvevőt, bár főleg az idősebb korosztály képviseltette magát. Úgy gondoltam, hogy egy cikket megér az, hogy felhívjam a figyelmet a megelőzés fontosságára és arra, hogy egy évben egyszer igazán nem fáradtság erőt venni magunkon és megjelenni a szűrővizsgálatokon, függetlenül attól, hogy kötelezőek-e vagy sem. Ha valóban szeretnénk tenni az egészségünkért, akkor a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott minőségi és mennyiségi táplálkozás, a regenerálódásra, pihenésre fordított idő mellett ezek a megelőző vizsgálatok is ugyanolyan fontosak.


A honlapomon már többször említést tettem arról, hogy a mai rohanó világ negatív hozadékai a mozgásszegény életmód, az ülő-foglalkozás, a pszichés stressz mind olyan tényezők, melyek bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik. A rendszeres sporttevékenység és a helyes táplálkozás ellensúlyozhatják a káros hatásokat, viszont néhány szűrővizsgálat ezek mellett is elengedhetetlen.

Szerencsére a komolyabb cégek a munkaerő védelme érdekében már felismerték ezt a problémát és a dolgozóik számára megteremtik a feltételeket a vizsgálatokhoz. Azoknak sem kell aggódniuk, akik ezt a szolgáltatást nem érik el a munkahelyükön, mert ma már léteznek olyan intézmények, orvosi központok, amelyek kínálatában szűrővizsgálati programokat is találni.

Különböző vizsgálatcsomagok közül választhatunk, az általános (vérnyomás, pulzus, testsúly, testmagasság, testtömegindex (BMI) ), a laboratóriumi diagnosztikai (pl. vérkép, süllyedés, májfunkció, vesefunkció, vérzsírok, LDL-, HDL-koleszterin, vércukor stb.), a radiológiai diagnosztikai (mellkas röntgen, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat, emlődiagnosztika) és egyéb diagnosztikai vizsgálatoktól kezdve (EKG, csontsűrűség mérés) a szakorvosi (pl. belgyógyászati-kardiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyőgyászati szakorvosi) szűrővizsgálatokig.

 

Természetesen számos megelőző ellátást támogat az egészségbiztosító pénztár is, így akinek az anyagi lehetőségei szabnak határt a komplex vizsgálatoknak, az sem marad védetlenül, hiszen sok, meghatározott életkor feletti szűrés ingyenesen is elérhető. A országos népegészségügyi program célja a lakossági szűrővizsgálatok kialakítása és kiterjesztése, az ezzel kapcsolatos intézkedések eredményeképpen a korszerű szűrővizsgálatok elérhetővé válnak az életkor alapján leginkább veszélyeztetett népesség számára. A kormányzat az intézkedésektől a leggyakoribb, a népesség egészségi állapotát leginkább meghatározó betegségek: a szív- és érrendszer betegségei, valamint a daganatos betegségek által okozott halálozás csökkentését várják. Az ide kapcsolódó, támogatott megelőző ellátásokról bővebb információkat olvashattok: itt.

 

Ne felejtsük el azt sem, hogy szerencsére egyre több az egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvény is, ahol a színes, szórakoztató programok mellett szintén sok szűrővizsgálaton részt lehet venni.

A szűrővizsgálatok kapcsán az egészség megőrzésére tett javaslatok:


A szív- és érrendszer betegségeinek kialakulásukban  nagy szerepet játszik a magas vérnyomás. Ennek szűrése és gondozása elsősorban a háziorvos feladata. Tizennyolcéves kortól minden második évben érdemes elvégeztetni, ha a mért adatok megfelelőek.


A koleszterinszintünket húszéves kortól méressük, legalább ötévente. Elsősorban azoknak lehet fontos, akiknek családjában előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve magas vérzsír-érték.


A bőrrák megelőzése érdekében húsztól negyvenéves korig minden harmadik évben végeztessünk szűrővizsgálatokat. Önvizsgálattal havonta legalább egyszer ellenőrizzük, történt-e elváltozás a bőrünkön, ha igen, mutassuk meg szakembernek.


A cukorbetegséggel összefüggő rizikófaktorok (elhízás, családi kórelőzmény stb.) fennállása esetén azonnal keressük fel orvosunkat, kérjük ki tanácsát, és végeztessünk egy gyors glükóztesztet.


Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Túlnyomó többsége 50 évnél idősebb nőkben, a menupauza utáni jelentkezik, de előfordulhat az ez előtti életkorban is. A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik el kezelni. Az emlőrák korai felismerése érdekében maguk a nők tehetnek legtöbbet. Vizsgálják át alaposan a mellüket minden hónapban az esetleges rendellenességek felismerése miatt. Ezenkívül évenként szakorvos által végzett mellvizsgálat ajánlott, negyven év fölött pedig minden évben be kell jelentkezni mammográfiás vizsgálatra.


A nőgyógyászati szűrővizsgálat szempontjából különös figyelmet érdemel a méhnyak is. A vizsgálat elsődleges célja felismerni és kezelni a méhnyakrák megelőző állapotait, másodlagos célja, hogy felismerjenek minden olyan egyéb kóros elváltozást, amely orvosi kezelést igényel, ám még nem okozott olyan panaszokat, amelyek miatt a vizsgált személy szakorvoshoz fordult volna. Ilyen lehet a szeméremtest, a hüvely, a méhtest és a petefészkek jó- és rosszindulatú daganata, valamint a kismedence gyulladásos, hormonális, vagy süllyedéses elváltozásaira utaló jelei. A szexuális élet megkezdése után mihamarabb essünk át a nőgyógyászati vizsgálatokon évente legalább egyszer.


Ne gondoljuk, hogy csak a nőknek vannak tennivalóik a szűrővizsgálatok kapcsán. A férfiakra is "leselkednek" komoly megbetegedések, amelyek időben felismerve jó eséllyel kezelhetők.

Célszerű havonta here-önvizsgálatot tartani, a lehetséges duzzatatok felfedezése érdekében.
A cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés nagyban hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához is. Ezen rizikófaktorok esetén, valamint ha családban előfordult már ilyen megbetegedés, akkor a megelőzés érdekében negyvenéves kortól évi rendszerességgel ajánlott a szűrés.


A csontsűrűség-vizsgálat leginkább nőknek ajánlott. Érdeklődjünk orvosunknál, szükségünk van-e rá, 65 év felett pedig mindenképpen essünk át rajta.


A vastagbélszűrés is fontos az 50-70 év közötti férfiak és nők számára a székletbeli rejtett vér laboratóriumi kimutatása útján. A Magyar Onkológusok Társasága elkészített egy egyszerűen kitölthető kockázatfelmérő tesztet, mely segíti annak eldöntésében, hogy az érdeklődőnek szükségük van-e vastagbélszűrésen való részvételre" - http://egeszseg.origo.hu/page/form/vastagbel/.

Források:

http://www.szurovizsgalat.lap.hu
http://antsz.hu/szures/
http://www.bhc.hu/uzleti/szurovizsgalatok/
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=962

 

 

Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!