Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
Fitbalance Millenáris 2012.10.07.
A hónap témája
Főoldal, A hónap témája, November: A lúgosításról

November: A lúgosításról

2010.11.16. 13:57 - Kiss Anita

Manapság a média közvetítésével számtalan fogyókúrával és táplálkozási "rendszerrel" kapcsolatos információval bombázzák a gyanútlan emberkéket, akik csak kapkodják a fejüket, hogy most akkor mit, mikor, mivel és mennyit lehet enni? Hozzám is rengeteg ezzel kapcsolatos kérdés érkezik és némelyeket nagyon nehéz arról meggyőzni, hogy nem biztos, hogy egy celeb által "kidolgozott" étrend a legtökéletesebb megoldás, hanem egyszerűen a rendszeres, az egészséges táplálkozás elvein alapuló, odafigyelő táplálkozás. Nem csodadiétákat kell keresni, hanem a minőségi és a mennyiségi alaptételek figyelembe vételével racionalizálni az energiabevitelünket.

A január hónap témája cikkben már összefoglaltam néhány fontos dolgot, ami az egészséges táplálozással kapcsolatos, itt most nem is erre térnék ki, hanem az egyik legújabb "divatról" a lúgosításról szeretnék egy kicsit elmélkedni.

Az teljesen világos, hogy a szervezetünk az optimális működése fenntartásához az állandóság megteremtésére törekszik. Ezt a szimmetriát nevezzük a jelen téma kapcsán sav-bázis egyensúlynak. Ehhez szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitele, valamint a légzési gázok, a testfolyadékok és a védekező mechanizmusok megfelelő funkcionálása is. A mai rohanó világ, a stresszes, ugyanakkor ülő és mozgásszegény életmód, a felborult táplálkozási szokások, az élet minden területén jelenlévő vegyi anyagok erőteljesen savasítják a testünket. A lúgosítás célja ezért a szervezetünk sav-bázis egyensúlyának elérése és megtartása.

 

Miért fontos ez?
Létezik egy pH skála, mely 1-14-ig terjed és amelyen a 7-es érték a semleges, 0-7 pH-ig egy oldat savas, 7-14 pH-ig pedig lúgos kémhatásúnak számít. A vérünk is rendelkezik egy, a normális működéshez szükséges pH értékkel (ez az érték megközelítőleg. 7,4). Többek között az egészségtelen és savasító hatású élelmiszerek fogyasztásával megbontjuk ezt az ideális kémhatást. Ilyenkor a szervezet megpróbál újra egyensúlyt teremteni és a sav túlsúlyát bázikus anyagokkal igyekszik közömbösíteni, például azzal, hogy kalciumot, magnéziumot von el a csontokból, hogy a sav hidrogénionjait le tudja kötni. Gondolom nem kell nagyon elemezgetni, hogy az előbb említett ásványi anyagok mennyire fontosak a csontok és az izmok fejlődéséhez (elsősorban a gyermekek esetében, de az állapotos anyukák, vagy az idősek számára is elengedhetetlenül szükséges megfelelő bevitelük). Ezenkívül számos betegség kialakulásában is szerepet játszhat ez a megbomlott szimmetria. Kezdetben fáradékonyságot, energiahiányt, fejfájást vagy allergiás kiütések megjelenését figyelhetjük meg magunkon. Ezáltal az élet minden területén csökken a teljesítőképességünk, esetleg elnehezült végtagokra és izomfájdalmakra is panaszkodhatunk. Ha pedig az állapotunk tovább romlik, súlyosabb betegségek is felüthetik fejüket. Szembesülhetünk lassú sebgyógyulással, valamint keringési zavarok, tartósan fennálló betegségek kialakulása (cukorbetegség, vérnyomás problémák stb.) is elkezdődhet. Az elsavasodásnak olyan mozgásszervi betegségek kialakulásban is szerepe lehet, mint a derékfájás vagy az ízületi gyulladás.

A lúgosítás alapvető elemeit könnyen elsajátíthatjuk, hiszen elsősorban "csak" a káros tényezőket kell kiküszöbölni az életünkből. Ehhez pár jó tanács:
- Fogyasszunk sok folyadékot. Lehetőleg szénsavmentes vizet igyunk, illetve különböző citrusfélék leveit. (Ugyanis nem minden savasít, ami savanyú ízű. A gyümölcsök, zöldségek többsége, illetve bizonyos savasított tejtermékek lúgosító hatást keltenek a szervezetben.)
Beszerezhetünk ezenkívül lúgosító vizet is.
- Kerüljük a mesterséges ízesítésű üdítőitalokat, a szénsavas innivalókat és az alkoholt.
- Mérsékeljük a konyhasó fogyasztását! Ételeinket inkább zöldfűszerekkel ízesítsük.
- Igyekezzünk minél inkább természetes alapanyagból készült ételeket fogyasztani. Kerüljük messze a tartósítószereket tartalmazó táplálékokat.


- Ajánlott lúgosító élelmiszerek:

  • zöldségek: spenót, zöldpaprika, uborka, paradicsom, sárgarépa, kelkáposzta, hagyma stb.
  • gyümölcsök: szinte minden gyümölcs ide tartozik
  • húsok: elsősorban az édesvizi halak és a tengeri herkentyűk


A fenti felsorolásból is látszik, hogy a lúgosítás és az egészséges táplálkozás alapjai nem esnek távol egymástól, viszont, ha hosszútávra szeretnénk tervezni, akkor a kettőt mindenképpen együtt kell figyelembe vennünk. A lúgosító étrendek ugyanis általában figyelmen kívül hagyják a táplálkozás egyéb fontos tényezőit, mint például a megfelelő rosttartalmat, a koleszterin bevitelt, a glikémiás-indexet stb., tehát hozzá nem értők kezében akár még káros hatásuk is lehet. Vagyis, aki komolyan szeretné lúgosításra adni a fejét, az mindenképpen kérje szakember segítségét!

 

A lúgosítás - vagyis én inkább úgy mondanám, hogy a szervezetünk állapota egyensúlyba hozásának -  pozitív hatásai:
- az energia és a teljesítőképesség növekedése
- nyugott, pihentetőbb alvás
- az emésztési problémák javulása, megszűnése
- az allergiás tünetek csökkenése
- az immunrendszer megerősödése
- a keringési zavarok, a fejfájások megszűnése
- a testsúly normalizálása
- a körmök, a haj és a bőr állapotának javulása
- a csontok, fogazat erősödése
- a narancsbőr csökkenése

Forrás:

http://www.lugositas.b74.hu/

http://www.mereganyagok.hu/lugositas.php
http://www.elsavasodas.hu/savas-test/savas-test-betegsegei.html
http://www.beaco.hu/?gclid=CNDi59izoKUCFVQs3wodiCFmIg
http://www.savbazisegyensuly.hu/index.php?pid=9&tid=1

 

Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!