Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
Fittaréna
A hónap témája
Főoldal, A hónap témája, Július: A gyógytorna

Július: A gyógytorna

2010.08.06. 19:37 - Kiss Anita

Megkésve bár, de törve nem, itt vagyok a legújabb témával! :-)
Azért választottam ezt a tárgyat, mert úgy vélem, hogy a gyógytornászok megítélése - XXI. század ide vagy oda -  még mindig nem megfelelő. Rengeteg probléma és betegség megelőzhető, illetve számos tünet megszüntethető vagy jelentős mértékben csökkenthető jól képzett gyógytornász irányításával végzett mozgásterápiával, feleslegessé téve ezzel különböző orvosi (elsősorban sebészeti) beavatkozásokat vagy a gyógyszerek kilószámra történő beszedését. Érdekes, hogy sokan még mindig cikinek érzik gyógytornász segítségét igénybe venni, pedig sajnos a "civilizált", ülő életmód előtérbe kerülése miatt szinte nincs olyan ember, akinek ne lennének gerincproblémái, vagy más mozgásszervi megbetegedései. Ha időben felfedezzük ezeket, a megfelelő mozgásterápiával orvosolni tudjuk a panaszokat.

Ha visszapörgethetném az idő kerekét, akkor mai fejjel a pályaválasztás idején a gyógytornász hivatást választanám, hogy többet segíthessek a vendégeimnek, amikor hozzám fordulnak tanácsért :-).

De lássuk csak, mi is az a gyógytorna?
A gyógytorna gyógyító céllal alkalmazott mozgás. Más néven fizioterápiának is nevezik, mivel természeti energiákkal való gyógyítást jelent. (Nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amely ennél szűkebb fogalmat jelöl és a fizikai energiák felhasználását jelenti!)
A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint az utóbbi időkben a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak.
Legelső nyomai Kínáig vezetnek vissza, ahol Gung-Fu néven i.e. 2600 körül már használták. Természetesen az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában is alkalmaztak olyan eljárásokat, amelyek a természetes gyógymód fogalomkörébe tartoznak. Ilyen volt például a hidroterápia (a víz terápiás célú használata), a termoterápia (a hőhatás gyógyító céllal történő felhasználása), a helioterápia (a fény természetes sugárzásának pozitív hatása), valamint például elektromos ráják segítségével elektroterápiát is alkalmaztak.
A középkortól kezdve számos orvos, pedagógus és egyéb, az emberi testtel foglalkozó szakember ragadott tollat, hogy írásba foglalja az egészség és a testmozgás közötti összefüggéseket.
Per Henrik Ling svéd vívótanár volt az első, aki tornagyakorlatokat foglalt rendszerbe és ezzel lerakta az ún. svéd torna alapjait. Ezek alapján Svédországban képeztek ki először szakembereket, gyógytornászokat, akik a betegségeknek megfelelő, tervszerűen összeállított gyakorlatanyaggal dolgoztak. Emellett Németországban létrejött a gyógytorna másik jellegzetes változata, amelyben a manuális módszerek és az egyéni kezelés kerültek előtérbe.
A XIX. sz. végére az orvosi torna 2 fő irányzata vált uralkodóvá:
- a gyógyító jellegű torna (gyógytorna),
- a megelőző jellegű torna (higiénikus torna),
valamint az esztétikus mozgás terén is jelentős fejlődés történt, létrejött a ritmikus torna.

Magyarországon a gyógytornászképzés Madzsar Alice nevéhez fűződik. 1912-ben nyitotta meg a „Funkcionális torna tanítóképző” intézetét. Később (1926-ban) a gyógytorna önálló tanszéket kapott a Testnevelési Főiskolán. A gyógytornászok helyzete ezekben az években nem volt könnyű, mert sok orvos szkeptikusan figyelte tevékenységüket és nem vette igénybe komoly, jól megalapozott szaktudásukat.1949 azonban jelentős változást hozott a gyógytornász pálya elismerésében. A Szovjetunióból ekkor érkezett hazánkba Petrovszkij professzor - a komplex funkcionális kezelés híve - hogy kiépítése nálunk a traumatológiai hálózatot. Ő vette státuszba  a gyógytornászokat. Az 1950-es évektől pedig több képzés is indult és már vidéken is "neveltek" fizioterapeutákat.

A gyógytornászképzés hazánkban a világ legtöbb országához hasonlóan az egészségügyi szférában történik, építve annak elméleti és klinikai, kórházi hátterére. Az oktatás tartalmi, szerkezeti átalakítását és minőségi reformját a EU normáknak, valamint a Gyógytornászok Világszövetsége a graduális képzéssel szemben támasztott elvárásoknak való megfelelés hívta életre. Az alapképzés jelenleg 4 éves, amely főiskolai keretek között zajlik. Ezalatt az idő alatt a leendő fizioterapeuták felkészülnek az önálló munkavégzésre, amelynek része a gyógytornához szükséges funkcionális diagnózis felállítása, az ehhez kapcsolódó terápia megtervezése és a beavatkozások elvégzése. A képzésből kikerülő gyógytornászok képesek felmérni a beteg funkcionális állapotát; definiálni tudják, hogy milyen célokat térhetnek el az egyes fizioterápiás módszerek alkalmazásával; tudják, hol van a fizioterápiás eljárások helye; képesek a fizioterápiás kezelési eljárások kivitelezésére, valamint annak irányítására, felügyeletére.

Az alapképzéssel rendelkező gyógytornászok többek között képesség szinten elsajátítják:
•    az egészséges és kóros mozgás ismertetőjegyeit,
•   a mozgás anatómiai, élettani, kórélettani, biomechanikai, kineziológiai, alkalmazott edzéselméleti törvényszerűségeit,
•    a mozgás vezetésének, irányításának módszereit,

•   a mozgásterápiás eljárások passzív és aktív módszereit, a speciális mozgásterápiás eljárásokat, mint például a manuálterápia, a streching, a relaxációs módszerek stb.,

•    a prevenció és a rehabilitáció módszereit,
•   az állapotfelmérés fizikális vizsgálati módszereit és az egyéb vizsgálati eredmények értékelésével kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat.

 

Jelenleg Magyarországon 6 intézményben/egyetemen történik fizioterepeuta képzés.

 

A gyógytornászok tevékenységi területe évről évre bővül. A diplomával rendelkező szakemberek specializációja az alapképzést követően történik meg további tanfolyamokon. Egyre több fizioterapeuta dolgozik a megelőzésben a hagyományos, intézeti, kórházi területek mellett és fokozatosan növekszik ezen ellátási formákat igénylő és igénybevevők száma is.

Források:
Gardi Zsuzsanna: Alapozó gyógytorna (Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Főiskolai jegyzet)

http://www.gyogytornaszok.hu

http://www.mimnet.hu/0100_hun/index.asp?go=0100_informacio/0200_publikacio/view/&pid=78

 

Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!