Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
RiminiWellness 2010
A hónap témája
Főoldal, A hónap témája, Augusztus: A manuálterápiáról

Augusztus: A manuálterápiáról

2010.08.24. 10:33 - Kiss Anita

Pár hónapja én is testközeli kapcsolatba kerültem egy manuál-terapeutával :-). Az ok, amiért elmentem hozzá, mert gerinctájékon rajtam is van „rendberaknivaló”, valamint nagyon érdekelt, hogy hogyan is működik ez a kezelés. Mivel sokak számára ez ismeretlen terep, szeretnélek Benneteket beavatni kicsit az egészbe. Számomra nagyon érdekes élmény volt a kezelés. Furcsa volt hallani az ízületek roppanását, de a manuál-terapeuta nagyon magabiztos és profi volt, így teljesen biztonságban éreztem magam a kezei között. Egyébként pedig kifejezetten jól estek a nyújtások, amiket rajtam elvégzett. Természetesen sokat beszélgettünk közben mindenféléről és nagyon értékeltem, hogy szakmabeliként kezelt és így még többet megtudhattam erről a tudományról. Ez a szakma ugyanis igen komoly felkészültséget igényel, nem véletlen, hogy csak diplomával rendelkező orvosok és gyógytornászok válhatnak művelőivé. Nagyon jól kell ismerniük az emberi testet, annak kóros elváltozásaival és kezelési lehetőségeivel együtt.
A kezelés mellett átvettünk pár speciális gyógytorna gyakorlatot is, ami a problémám megszűntetéséhez elengedhetetlenül fontos volt. Jelentem a rendszeres gyakorlásnak és odafigyelésnek köszönhetően elmúlt a fájdalmam, amit a nemrégiben történt „felülvizsgálat” is alátámasztott! :-)

Úgyhogy - szó szerint - a saját bőrömön tapasztalva a manuálterápia és a gyógytorna együttes jótékony hatásait, bátran ajánlom mindenkinek, aki az alábbi problémákkal küszködik:
- hát-, és derékfájdalom,
- ízületekben érzett fájdalmak,
- izom eredetű mozgáskorlátozottság,
- kezdődő gerincsérv, porckorongsérv,
- ideggyógyász által kivizsgált és a vizsgálatok eredményeivel nem magyarázható fejfájás.

Mit is jelent a tulajdonképpen a manuálterápia?
Ahogyan a neve is jelzi, kézzel végzett gyógyító beavatkozásokat, rendszerbe foglalt speciális műfogásokat jelent. Konkrétabban a támasztó- és mozgatórendszer (ízületek, izomzat) sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében kialakult visszafordítható, kóros elváltozásaival, azok kórélettanával, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.
A manuálterápiás kezelés célja, hogy leginkább kézzel (manuálisan) végzett technikákkal az ízületek mozgás-korlátozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti nyújtásával, vagy erősítésével helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat.

 

A manuálterápia a csontkovácsoláson, a kiropraktikan, az osteopathian alapuló, orvosok által továbbfejlesztett, tudományos alapokra helyezett, természetes gyógyító módszer.  Hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott.  Az úgynevezett csontkovácsok értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez, gyógyították a nyak-, hát-, váll-, derék- és végtagfájdalmakat. Később (Magyarországon 1987-ben) a  jogszabályok lehetővé tették, hogy a manuálterápia a hagyományos orvoslás részeként is egyre fontosabb szerepet töltsön be.

Mit is csinál egy manuál-terapeuta?
Saját mechanikus energiáját felhasználva, tapintással állapítja meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle fogásokkal kezeli a pácienst.
A kezelés során legalább olyan fontos az izomcsoportok, a tartás és mozgás tapintásos és megtekintéses vizsgálata, mint maga a terápia.


A mozgásszervi elváltozások, fájdalmak általánosságban két okból adódhatnak:
- ha az izmok és/vagy ízületek túlságosan kötöttek. (Ízületi blokk)
- ha az izmok és/vagy ízületek túl mozgékonyak, lazák.(Hipermobilitás)


Az ízületi blokk problémakör, egyfajta - egy vagy több irányú - mozgáskorlátozottságot okoz.  Ez azzal a következménnyel jár, hogy a beteg egy idő után reflexszerűen kíméli a fájdalmas testrészt, vagy az adott ízület mozgatását. Ez egy ördögi körhöz vezet, mert ettől még jobban beszűkül az ízületi mozgásterjedelme. Erre a problémára nyújt kiváló segítséget a manuálterápia.
A hipermobilitás (ízületi túlmozgás) sikeres kezeléséhez elsősorban gyógytornát alkalmaznak. Speciális gyakorlatokkal erősítik meg a problémás területhez tartozó izmokat.
Sajnos a fenti 2 probléma együtt is járhat, mivel ha egy ízület nem mozog megfelelően, akkor a mellette levő ízületek túlterhelődhetnek, vagyis a normálisnál fokozottabban mozognak, azaz hipermobilitás alakulhat ki. Ezért a leghatékonyabb, ha a manuálterápiát gyógytornával ötvözzük.

Előfordul, hogy a mozgásszervi- és tartórendszeri problémán az ún. hirtelen behatás segít, máskor viszont az ízület kíméletesebb „kimozgatásával" lehet segíteni a betegen. Gyakori, hogy az izmok és a lágy részek szorulnak manuális beavatkozásra, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait kezeli a szakember.


Nagyon fontos tudni, hogy a manuálterapiás kezelés alapos kikérdezéssel és vizsgálattal indul. A terapeuta megtekinti a beteg testfelépítését, tartását, mozgását, meghallgatja a panaszokat és mindezt összeveti a gerincről készült képalkotó vizsgálatok (röntgen-, CT-, MR felvétel) eredményeivel. Csak ezek után kezdi el a terápiát, amennyiben az adott probléma egyáltalán kezelhető ezzel a módszerrel.


A kezelésemet követően utána is nyomoztam a témának és gyógytornász barátommal/kollegámmal elbeszélgettem róla. Tőle tudtam meg, hogy a manuálterápiának számos fajtája létezik. A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő a típusokból:


* Az orosz módszer Barvicsenko nevéhez fűződik. A kitalálójához híven katonás, precíz, nagyon sokrétű terápia. Egy kissé "intim" változata ennek a műfajnak, amelyben a kezelő és a kezelt testfelülete sokszor egymáshoz ér, hiszen a terapeuta a saját testsúlyával, erejével ad ellenállást az izmoknak. Leginkább az ízületi problémák kezelésére alkalmas.


* A Maitland módszer az orosz technikához hasonlít, de nincs olyan közvetlen kapcsolat a terapeuta és a páciens között. A koncepció Ausztráliából indult útra. Az ideg-, izom-, és ízületi  rendszerek együttes vizsgálatán és kezelésén alapul. Tesztek segítségével kideríti, hogy mely testhelyzetek, mozdulatok okoznak fájdalmat a betegnek és specifikusan ezekre a problémákra fókuszál. A terápia fontos összetevője a kommunikáció, az újratesztelések, az aktuális állapothoz való alkalmazkodás. A tünetekhez igazítják a kivitelezett fogások erősségét és az ismétlésszámot is.


*A Mulligan módszer új-zélandi manuálterápia, amely egy fontos elemében különbözik az előző típusoktól, méghozzá, hogy mozgás közben történik a kezelés. A technika kulcsa a fájdalommentes aktív mozgás. Vagyis ha egy megtartott problémamentes helyzetben végezzük a gyakorlatokat, akkor gyorsabb és tartósabb állapotjavulást érhetünk el. Korábban már említettem, hogy az ízületi blokk megléte esetén ördögi körbe kerülhetünk, mivel a fájdalom elkerülése érdekében mellőzünk bizonyos mozgásokat, amitől csak még inkább súlyosbodnak a tüneteink. Ez a technika viszont megkeresi azt a mozgásirányt, ami tünetmentes, ezzel kikapcsolja a védekező mechnizmusokat és megakadályozza, hogy a probléma krónikussá váljon. A módszer része az önterápiára való megtanítás is, így a páciens néhány alkalom után függetleníteni tudja magát a terapeutától.


* A kínai manuálterápia számos különböző technikát alkalmaz a kívánt hatás elérésére. A hatásokat tekintve 8 különböző csoportot jelöl meg, mint melegítő, oldó, támogató, elvezető, izzasztó, harmonizáló, szétoszlató, hűsítő hatások. A kezelések során több, mint húszféle kéztechnikát, köpöly és moxa eljárásokat alkalmaznak. A köpölyözés során vákumos üvegcsészéket helyeznek a test megfelelő pontjaira, amelyek a benne lévő forró levegő segítségével a véráramlásra hatnak és a feszülésben lévő izmokat segítenek ellazítani. A moxa kezelés során pedig gyógynövényekből készült rudakkal, illetve labdacsokkal melegítenek meghatározott pontokat.

 

Források:
http://www.spineart.hu/terapiak/manualterapia
http://www.scolinea.hu
http://www.viszenkft.hu
http://gyogytorna.net-tech.hu/?action=ItemDetail&id=25
http://www.manualterapia.hu/manualterapia/therapy.html

http://kinaiorvoslas.hu/kinai_manualterapia.html

 

Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!