Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
Lite Fitness Night 2010
Legfrissebb blog bejegyzések
Főoldal, Blog, Hivatalos TRX képzés - Frissítve: 2010.04.26.

Hivatalos TRX képzés - Frissítve: 2010.04.26.

2010.04.18. 10:36 - Kiss Anita

Ezen a szombaton (2010.04.17-én) hivatalos TRX képzésen vettem részt a Lite Wellness Központban. Az oktatást azoknak az edzőknek szervezték, akik korábban már jártak TRX workshopon és azóta is nagy sikerrel használják az eszközt akár személyi edzésben, akár csoportos órák során. A tanfolyam "túlélőinek" természetesen oklevél is járt a képzés elvégzéséért :-).


Az oktatás azzal kezdődött, hogy egy rövid, ám annál ütősebb köredzést végeztünk el 2 csoportban, még a bordásfalakra felfüggesztett TRX-eken. Zsolték azt mondták, ezzel a cél egy kis metabolikus felpörgetés. Hát, mit mondjak, jól sikerült, 16 perc alatt mindenkiről folyt már a víz! :-) Én a magam részéről  azért hiányoltam egy igazi bemelegítést is, mert az atomic push up nevű gyakorlat - amivel kezdtünk - lényege nem épp laza átmozgatás :-). Ezt követően alapgyakorlatokat néztünk át, átbeszélve újra a helyes végrehajtást, illetve a könnyítési és nehezítési variációikat. Majd Marika beszélt nekünk a stabil és helyes medencebeállításról különféle testhelyzetekben. Megtárgyaltuk, hogy hogyan lehet megtanítani ezt a vendégeknek, még mielőtt a TRX-re vinnénk őket. Ennek a begyakorlására végigmentünk számtalan gyakorlaton a legegyszerűbbtől kezdve a totálisan brutálisig :-). Párokban dolgoztunk és próbáltuk segíteni egymást a helyes végrehajtásban. Miután ezt végigzongoráztuk, elérkezett az ebédszünet ideje, úgyhogy szusszantunk egy kicsit. Délután már a nagy teremben, a felállított kereten folytattuk a gyakorlatozást. Összetett feladatokat próbáltunk elsajátítani, amelyek valóban igazi kíhívás elé állítottak mindet, valamint egyéb eszközök használatával (súlyzó, medicinlabda, dynair) fokoztuk az élvezeteket. Itt már nagyon kellett figyelnünk magunkra és a partnerünkre is.


Megismerkedtünk közben az új TRX-szel, a TRX Pro-val is. Ez a korábbi eszköz, egy javított, illetve továbbfejlesztett változata. A lényegi különbség a régihez képest, hogy az eszköz 2 szára középen stabilizálva van, így az egy kezes, illetve egy lábas gyakorlatokhoz nem kell összefűzni. Ezenkívül erősebb varrásokkal, valamint szivaccsal rendelkezik, hogy a legkitartóbban gyakorlatozókat is kiszolgálja hosszútávon. Újdonság még a kiszerelése is, mivel kompaktabb formában egy dobozban tárolható a korábbi kis "szütyő" helyett (amit megmondom őszintén én nagyon kedvelek), edzéstervek és DVD társaságában.


A nap utolsó aktív részeként kis csoportokban nyomtunk végig óriásszetteket. Ezeknek az a lényege, hogy egy adott edzésrészben kizárólag 1 vagy 2 izomcsoportra fókuszálva végzünk gyakorlatokat. Az első körben a mellizom és a tricepsz  erősítésre koncentráltunk 5 egyszerű és összetett feladat egymásba fűzésével. A gyakorlatokat 30 másodpercig végeztük egymás után, szünet nélkül. A végére sikerült úgy besavasítani az izmainkat, hogy az utolsó gyakorlatnál alig bírtunk mozdulni :-). Itt az lett volna a feladat, hogy egyszerű fekvőtámaszokat nyomjunk úgy, hogy egyik kezünk instabilan az összefűzött TRX-ben "nyugszik". Szeretettel ajánlom mindenkinek kipróbálásra! :-) Főleg ilyen előterhelés után :-). Levezetésként váltott lábbal kitörésből kitörésbe ugráltunk fél percig, ami mennyei megkönnyebbülés volt a megelőző feladatokhoz képest :-).


A második csoport bicepsz és hátizom gyakorlatokat végzett, a harmadik banda pedig a törzsizmait erősítette ebben a blokkban. Azt hiszem senkinek nem maradt hiányérzete ezután a nap után az izmai megdolgoztatását tekintve :-). Egy záró beszélgetést és a fotózást követően be is fejeztük a napot.


Másnap az összes porcikámat éreztem, különös tekintettel a fűrész izmaimra, amelyek egy átlagos edzésen megközelítőleg sem kerülnek ilyen terhelés alá nálam. Így gyakorlatilag nagy levegőt venni is fájdalmas volt :-). Ennek és a napsütéses időjárásnak az örömére elmentünk egyet kerékpározni regeneráló edzés jelleggel. Ha szégyen, ha nem, férfiasan bevallom az izomláz 3 napig tartott még. De most már jól vagyok! :-)


A képzésről készült fotókat a galériában találhatjátok.


 

Hozzászólások (3)
2010.04.28. 21:03:47
1. Nyikos Tícia (#48)
Szia!

Volt szerencsém kipróbálni és nagyon kemény!!! Az ember azt hiszi, h. elég erős és edzett, de NEM!! :)
2012.12.07. 15:32:36
2. Sámson Lóránt (#107)
Szia! érdeklődnék, hogy a TRX mennyire erőlteti meg a derekat? Nekem szokott fájni néha! Thermo övet szoktam felvenni olyankor, mert az segít... Gondolom nem hátráltatna trx-ezés közben se, ha rajtam lenne!
2012.12.31. 13:16:52
3. Kiss Anita (#2)
Kedves Lóránt!
Először is elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, de valahogy elkerülte a figyelmemet a kérdésed :-(.
A legtöbb TRX gyakorlatról elmondható - mivel funkcionális tréningről van szó - hogy a végrehajtása stabil medence- és gerinchelyzetet, tehát erős törzsizmokat igényel. Nem írtad, hogy mitől fáj a derekad, de elképzelhető, hogy a törzs stabilizáló izmaid nem kellőképpen erősek az általad végzett mozgáshoz, illetve, hogy a has- és a hátizmad ereje jelentősen eltérő. Szeretném figyelmedbe ajánlani Góg Anikó cikkét a core izmokról, hátha a segítségedre lehet: http://www.wellonline.hu/magazin/index.html?id=84
Visszatérve a TRX-re: szerintem bátran belekezdhetsz, de talán célszerű lenne először személyi edzés keretein belül elsajátítanod az alapokat, a gyakorlatok helyes végrehajtását és utána csoportos tréningre váltani. A TRX használatát egyébként bárkinek ajánljuk a kezdőktől az élsportolókig, mivel a gyakorlatok többségének van könnyebb és nehezebb változata is, valamint a test dőlésszögének változtatásával a feladatok teljesen egyénre szabhatók.