Bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
Galéria
VI. Move Ya! Day
Legfrissebb blog bejegyzések
Főoldal, Blog, Funkcionális tréning tanfolyam

Funkcionális tréning tanfolyam

2012.12.04. 13:52 - Kiss Anita

 

Ez a történet ott kezdődött, amikor a legutóbbi Fitbalance Millenáris rendezvényen az órák közti szünetben regisztáltam az R-Med Akadémia játékán. A feliratkozást pár nap múlva egy sorsolás követte, amelynek díjazása egy szabadon választott tanfolyamon való ingyenes részvétel volt. Legnagyobb örömömre a nyeremény hozzám került! :-) Pár nap fejtörést követően a sok tanfolyamból a "funkcionális tréning a személyi edzésben és az élsportban" témájút választottam. A döntésemben közrejátszott, hogy a tanfolyam vezetője Benkovics Edit (gyógytornász, T.O.G.U Functional Master Trainer), akinek hozzáértését már volt alkalmam tapasztalni a személyi edző képzés hétvégéin is. Valamint azért is erre az oktatásra voksoltam, mert úgy éreztem, hogy a saját edzéseimet tekintve is szeretnék ezen a vonalon előrébb lépni.

csopi

A tanfolyam két napos volt és a Millenium Wellnessben került megrendezésre. Sajnos a fitness recepcióján - mint a legtöbb terem esetében - nem igazán voltak a helyzet magaslatán a hölgyek, ennek köszönhetően mindkét napon megcsúszva kezdtük el a munkát :-/.A hétvége információ áradatát a mai napig is emésztem (pedig azóta már több, mint egy hét eltelt :-). Hihetetlen mennyiségű gyakorlatot tanultunk, töménytelen friss adattal gazdagodtunk és a tanfolyam hatása az is, hogy az önbizalmunk nem kis mértékben csökkent :-). Ez utóbbinak egyik oka a saját magunkon elvégzett tesztek kiértékelése volt, valamint az a felismerés, hogy - tanfolyamok, képzések tucatja után is - milyen keveset tudunk még erről a szakmáról. Na, de ne szaladjunk ennyire előre! :-)

 

Szombaton bemutatkozással kezdtük a napot. Nagyon érdekes volt hallani a kollegák múltjáról, jelenéről, terveiről szóló elbeszéléseket. Igazán színes kis csapat jött össze! :-)Volt köztünk balett táncos, pankrátor, triatlon világbajnok, kézilabda erőnléti edző, testépítő és fitnesz magyar bajnok is. Ez a sokféle "irányzat" hihetetlen érdekessé tette, az amúgy sem egyhangú tanfolyamot. A tesztelések során nagyon szépen kirajzolódtak a sportági sajátosságok, mind az előnyüket, mind a hátrányukat tekintve.

teszt

 

A következő programpontunk a funkcionális tréning fogalmának, alapelveinek, eredményeinek tisztázása volt. /2010-ben funkcionális tréning címmel készítettem már egy kis összeállítást az oldalamon Ajánlom figyelmetekbe! :-)/


Az elmélet után belecsaptunk a gyakorlatba és páronként elkezdtük tesztelni egymást. A testtartás vizsgálattól a guggoláson át, a fekvőtámaszon keresztül, a mellhez húzásig, a páros láb leengedéstől, a vállövi tesztelésig, az oldaltámaszon át számos statikus és dinamikus tesztet hajtottunk végre és elemeztünk ki. Itt következett el mindannyiunk számára egy kisebb mélypont, amikor szembesültünk azzal, hogy bármilyen sokat is sportolunk - vagy épp ezért - vannak hibáink, hiányosságaink, aszimetriáink. A kezdeti sokkot követően próbáltunk poénosan hozzáállni az eredményekhez, ami sokat javított a hangulatunkon. Végül is, ha már megvan a probléma, könnyű megoldást találni rá.


Ezt követően a délután nagyon aktívan telt: funkcionális eszközök segítségével rengeteg új gyakorlatot sajátítottunk el, mindegyik fókuszában a törzsstabilizáció állt. Az egyes feladatokat fokozatosan nehezítettük és továbbra is párokban dolgozva segítettük egymást a korrekt gyakorlat végrehajtásban. Itt jegyezném meg zárójelben, hogy minden egyes tesztelést és mozgást gyógytornász szemszögből és precizitással vettünk át, ami már önmagában is nehezítette a feladatokat és nem akármilyen szakmai szintet jelentett.
Információtól zsongó fejjel és érzelmileg kissé labilisan érkeztem haza ez után a nap után.
Olyan mély hatást tett rám már csupán a tréning első fele is, hogy nem igazán sikerült aludnom ezen az éjszakán. Sajnos, ennek másnap meg is lett a következménye, amikor nem sokkal dél után elérkeztem egy fizikai és szellemi mélyponthoz. Próbáltam a fotózással "leplezni" a megzuhanásomat és valahogy összekaparni magam. Szerencsére ez sikerült is, mert a rotátor köpeny gyengeségéből adódó problémák nagyon felkeltették az érdeklődésemet :-).

 

paros

A napot párban dolgozva újabb gyakorlatok elsajátításával indítottuk. Bepótoltuk, amire szombaton már nem jutott idő. Megint előkerült a fitball, a jumper, a multi-roll, a sportdisk, a soft ball, a súlyzók és a step lépcsők.

Ezután egy klassz gimnasztikai jellegű bemelegítést tartott nekünk Edit, majd a jumperen dolgoztunk egy zenés, koreografált csoportos órának megfelelően. Nagyon szuper volt, másnap éreztem is a vádlim miatta! :-)
Még ebéd előtt megtapasztalhattuk az agility létra szépségeit is. Minden egyes gyakorlatcsoport után megbeszéltük és kielemeztük a hibákat is.

Kipróbáltuk az agility band-et is.
Én ezen a tanfolyamon találkoztam először a "all leg speed" elnevezésű kínzóeszközzel :-).


Ezután ismét vettünk teszteléseket és töménytelen páros feladatot tube és medicin labda segítségével.
A napot az élsportolók sérüléseiről és a gyermekkori - nem megfelelő terhelés melletti - sportolás veszélyeiről szóló előadással zártuk. Edit remek videókkal, képekkel, "sztorikkal" tette szemléletesebbé a prezentációját.

 

jumper

 

Összefoglalva: egy rendkívül színvonalas, mind elméleti, mind gyakorlati szinten nagyon hasznos és érdekes tanfolyam részese lehettem. Az új ismereteimet első körben magamon hasznosítom, majd lassan becsempészem a személyi edzéseimbe a vendégeim nagy örömére :-).

 

Köszönöm a lehetőséget az R-Mednek! :-)

Hozzászólások
Még nincs egyetlen hozzászólás sem!